top of page
  • Writer's pictureMaija Kopola

Rentomuija testaa: Neurosonic | Palautuuko hermosto rentoutustuolissa?

Päivitetty: 9. kesäk. 2021

Sain vahvan suosituksen kokeilla Neurosonic-menetelmää ylivireyteeni, ja halusin ehdottomasti testata mistä on kyse. On mahtavaa kokeilla eri menetelmiä, jotta saa myös tatsia muihin kehitettyihin palautumismenetelmiin verrattuna niihin mitä itse ohjaan ja aktiivisesti käytän.


Mikä on Neurosonic?


Neurosonic on Suomessa kehitetty teknologia, jossa kehoon lähetetään erittäin matalataajuista värähtelyä. Neurosonicin mukaan "rentoutusmenetelmä ohjaa mekaanisesti meditaation kaltaiseen tilaan".


Värähtelyllä vaikutetaan suoraan autonomiseen hermostoon, jolloin mielen ei tarvitse työskennellä rentoutuakseen.

Hermoston mekanismit aktivoituvat ja stressiperäiset oireet, kuten ahdistus, unihäiriöt ja asiakaskokemusten mukaan myös kipu helpottuu. Värähtely voi auttaa Neurosonicin mukaan urheilijaa tai työssä stressaantunutta palautumaan nopeammin ja aktivoivilla ohjelmilla herätellään kehoa tuleviin suorituksiin nostamalla vireystilaa.


Testissä Neurosonic-rentoutustuoli


Kävin kokeilemassa Neurosonic-rentoutustuolia Kellumossa, Helsingissä. Olin varannut ajan alkuiltapäivään, ja toivoin mukavaa breikkiä työpäivän lomaan. Olin tehnyt eilen ja tänä aamuna rankat Crossfit-treenit, ja hermosto kaipasi lepohetkeä.


Kellumossa tuoli oli omassa huoneessa, jossa tuolin sai säätää itselleen mukavaa asentoon. Taustalle sai valita halutessaan musiikkia ja se auttoi keskittymään omaan kokemukseen, kun huoneen viereisestä aulasta kuului elämisen ääniä.


Ensikertalaisena minulle säädettiin 25 minuutin ohjelma. Tuolin tärinä alkoi kevyesti jaloista ja siirtyi vähitellen kohti keskivartaloa. Ensimmäisten minuuttien aikana rauhoittuminen tärinän äärelle tuntui haastavalta, mutta tärinäohjelman liikkuessa jaloista kohti lantion seutua rentouttava vaikutus vahvistui. Lopulta nukahdin ja heräsin ohjelman päätyttyä :)


Jälkitunnelma oli levollinen ja tuntui että tärinähetki oli jotenkin tasapainottanut olotilaani.


Miten vertaisin Neurosonicia TRE-stressinpurkuun, äänimaljarentoutukseen tai meditaatioon?


Kun Neurosonicissa värähtely tapahtuu mekaanisesti alustan kautta, TRE-stressinpurkuliikkeissä tärinä käynnistetään kehossa. Tässä mielessä TREn tärinä auttaa vahvistamaan yhteyttä omaan kehoon ja kasvattaa kehotietoisuutta, kun taas Neurosonic-tuolissa koin että fokus on enemmän antautumisella tuolin tärinään.


Verrattuna äänimaljojen värähtelyyn, kokemus oli hyvin erilainen.

Äänimaljarentoutuksessa ja TRE:ssä, kehon sisäinen tuntemus on itselläni huomattavasti voimakkaampi kuin Neurosonic-tuolissa.

Tunsin Neurosonicin aikana hieman kireyttä jaloissa ja vatsassa, mutta pääsääntöisesti tuntemus omasta kehosta oli vähäistä. Toisaalta koin vähäisemmän kehoyhteyden myös hauskaksi vaihteluksi – kuin nukkuisin päikkärit lempeästi tärisevällä alustalla.

Tuolla määkin köllöttelin. Tuttu viltti ja kuulokkeet! Kuva: Kellumo.fi


Neurosonic-tuolissa oli tarjolla erilaisia ohjelmia esimerkiksi palautumiseen, rentoutumiseen ja aktivoimiseen. TREssä luotetaan kehon viisauteen siinä, että keho tietää mikä osa sinusta kaipaa vapautusta jännityksistä ja samalla opitaan säätelemään omaa vireystilaa. Kehon omalla tärinällä tai esimerkiksi hengityksen avulla voidaan myös virittyä tai rauhoittua, kuten myös Neurosonic lupaa ohjelmissaan.


Kun olemme hermostollisesti ylivireässä tilassa, esimerkiksi meditaatioon rauhoittuminen voi olla mahdotonta. Päädyin omassa kokemuksessani hyvin rentoutuneeseen tilaan tuolissa ja siinä mielessä peesaan Neurosonicin kuvausta siitä kuinka heidän teknologia voi auttaa viemään mekaanisesti meditaation kaltaiseen tilaan.


Vielä oman kehoyhteyden ja rentoutumisen kulmasta pohdin, että nautin itse myös suuresti rentoutusmenetelmistä joissa on mukana toinen ihminen kenen hermoston kanssa minun hermostoni voi rauhoittua. Esimerkiksi energiahoidossa, äänimaljarentoutuksessa ja TREssä toisen ihmisen läsnäolo antaa myös rauhaa hermostolle (toki riippuen ohjaajan/hoitajan tilasta). TRE:ssä ohjaajan ja/tai kanssatärisijöiden hermostot viestivät myös samassa tilassa, ja kun aistit olevasi turvallisessa ympäristössä hermosto pääsee palautumaan rauhassa.


Kokeilemaan uudestaan vai ei?


Haluan mennä ehdottomasti vielä uudelleen testaamaan Neurosonicia, jotta saan paremman tatsin ja voin kokeilla myös erilaista ohjelmaa.


Luonnehtisin, että kyseessä on näppärä menetelmä päästä esimerkiksi kesken työpäivän rentoutuneeseen tilaan.

Olen kuullut myös, että jossain firmoissa on hankittu taukotilaan Neurosonic ja uskon, että taukoiluun työpaikalla se sopisi mukavasti.


Verrattuna TRE-stressinpurkuun ja äänimaljoihin, Neurosonic tuntui minulle pinnallisemmalta menetelmältä eikä niin syvästi kehoyhteyttä vahvistavalta – mutta kuitenkin todella rentouttavalta!

Ja sehän tässä maailmassa on hienoa, että erilaisia menetelmiä riittää ja jokaiselle löytyy juuri sopivia :)


Testi tärinätuolihetkestä ja iltapäiväpäikkäreistä muistutti siitä kuinka tärkeää ylipäätään on muistaa tauottaa työpäivää hengähdyshetkillä ja antaa hermostolle tilaa rauhoittua; olipa kyseessä sitten tärinää – sisäisesti tai ulkoisesti, hengittelyä, päikkärit, kävelyä, muuta liikettä tai meditaatio/rentoutushetki.


Ootko sä testannut Neurosonicia ja mikä oli sun kokemus?


Kaikkea hyvää,

Maija




853 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page