top of page

TRE-stressinpurkuliikkeet eli TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) käynnistävät kehon luonnollisen ja nopeasti vaikuttavan palautumismekanismin – tärinän.

Kehon tärinä rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin sekä traumaattisten kokemusten jännittämiä lihaksia. Palautumistärinä sopii hyvin omatoimisen kehonhuollon ja rentoutumisen välineeksi sekä kehotietoisuuden lisäämiseen arjessa.

TRE® on yksinkertainen ja helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä. Täristelyn aloittaminen on helppoa ja jo ensimmäisen harjoituskerran jälkeen osaat käynnistää ja pysäyttää liikkeen itse kehoasi kuunnellen. 

TRE® -palautumistärinä

TRE®-tärinästä koetut hyödyt:

 • Energian ja kestävyyden lisääntyminen

 • Unen laatu on parantunut

 • Ruoansulatus on helpottunut

 • Koetaan vähemmän huolta, ahdistusta ja työstressiä

 • Lihas- ja selkäkivut vähentyneet

 • Notkeampi ja urheilullisempi olo

 • Ryhti ja kehon symmetria on parantunut

 • Kehotietoisuus on kasvanut ja tulee tietoisemmaksi omista tarpeista

 • Itsesäätelytaidot vahvistuneet (mm. omien tunteiden tunnistaminen)

 • Nautitaan enemmän sosiaalisista suhteista ja tunnetaan syvempää yhteyttä toisiin ihmisiin

 • Psykologiset ja emotionaaliset haavat alkaneet parantua

 • Koetaan vähemmän PTSD-oireita

 • Koetaan vähemmän vanhojen vammojen aiheuttamia haittoja

 • Koetaan vähemmän vakavasta sairaudesta johtuvaa ahdistusta

 • Koetaan vähemmän kroonisen sairauden aiheuttamia haittoja

TRE®:n taustaa

TRE®:n kehittäjä on kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija – amerikkalainen tohtori David Berceli. Berceli on halunnut kehittää menetelmää trauman- ja stressinpurkuun, joka sopii kaikenlaisille ihmisille ja kehoille. Hän on kehittänyt ja opettanut TRE®-menetelmää yli 20 vuoden ajan.

Menetelmää on käytetty menestyksekkäästi useissa eri maissa ja kulttuureissa. Tällä hetkellä TREtä opetetaan yli 60 maassa.

TRE® on David Bercelin omistama tavaramerkki ja olen TRE Finlandin kouluttama sertifioitu TRE®-ohjaaja.

Screenshot 2022-01-31 at 12.54.14.png

TRE®:n aloittaminen

Tervetuloa tutustumaan täristelyyn turvallisesti ohjauksessani

TRE® on itsehoitomenetelmä, jonka käynnistämisen voit oppia kätevästi yksilöohjauksessa tai ryhmässä. Aloitusohjauksessa tai -kurssilla käymme läpi menetelmän taustaa ja tutustumme oman kehon liikkeeseen lempeästi. Opit tärinän käynnistämisen ja alkuliikkeet sovellettuna omalle kehollesi.


Suosittelen aloittamaan tärinät yhden tai kolmen kerran aloitusohjauksessa, jotta tulet tutuksi tärinän kanssa ja saat siitä työkalun arkeesi. TRE®:n aloittaminen onnistuu hyvin myös etäyhteyksin Zoomissa.

Järjestän myös ryhmämuotoisia aloituskursseja tilauksesta.

Jos olet kiinnostunut järjestämään omalla porukallasi, tiimilläsi tai joukkueellesi aloituskurssin, ota yhteyttä. 

Lyhyt introvideo palautumistärinän taustasta

Ennen TRE®-harjoittelua

TRE®-harjoittelun ennakkovaatimuksena normaali fyysinen ja psyykkinen terveydentila, joka sallii stressinpurkuliikkeiden tekemisen ja liikunnan harrastamisen.

TRE® ei sovellu välittömästi leikkausten tai vakavien sairauksien jälkeen (sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä), epilepsiaa sairastaville eikä psykoositaipumuksen tai skitsofrenian omaaville. Jos olet epävarma oman sairautesi suhteen, juttele lääkärisi kanssa ennen TRE®-tärinän aloittamista. 


TRE:n aloittamista ei suositella raskauden aikana. 

Keskustelen mielelläni kanssasi ennen harjoittelun aloittamista, jotta varmistumme yhdessä siitä että menetelmän kokeileminen sopii tilanteeseesi ja tarpeisiisi. Ota rohkeasti yhtettä!

Miksi tulisin TRE®-ohjaukseen?

Kehosi haluaa vapautua tärinän kautta jännityksistä – ja ohjaaja voi olla siinä tukenasi.

Vapauttava liike haluaa levitä koko kehoosi, joten jos tärinä on jatkunut pitkään samalla alueella ja alat mahdollisesti kyllästyä tai turhautua liikkeeseen – suosittelen ohjaajan tapaamista tai harjoitusryhmässä täristelyä. 

 

Ohjaaja ei analysoi tai arvostele kehoasi vaan on tukenasi vapauttamassa kehosi liikettä. Kehon vapauttamiseksi tehdään erilaisia kokeiluja esimerkiksi hengityksellä, asentoja vaihtamalla ja tukemalla tai aktivoimalla kehon eri alueita.

Jos kotona itsenäisesti täristely ei tunnu mukavalta – vaikka sitä haluaisit tehdä – voit tulla kokeilemaan ohjausta tai ryhmäharjoittelua. Jännityksemme syntyvät kontaktissa toiseen ihmiseen ja siksi kontakti toiseen ihmiseen voi olla hyvin tärkeä osa myös niiden purkamista.

Jos haluat tulla TRE®-ohjaukseen, voit varata ensin 30 minuutin maksuttoman tutustumispuhelun. Näin päästään tutustumaan etukäteen ja saat makustella olisiko kiva täristellä kanssani. Ota yhteyttä sähköpostilla maija@rentomuija.fi ja varataan sopiva aika!

maija-webres-bw-0185.jpg

Maija, TRE®-ohjaajasi

"Aloitin TRE®-harjoittelun toipuessani työuupumuksesta. Puhuminen ei auttanut kehossani tuntuneeseen jännitykseen – täytyi löytää toinen reitti päästä kehon tuntemuksiin kiinni ja siskoni suositteli minulle tärinän kokeilemista.

TRE-palautumistärinä johdatti minut päästäni kehoni äärelle. Olen saanut tärinästä tukea niin paniikki- ja ahdistusoireisiin kuin urheilusta palautumiseen.

 

TRE:n vaikutukset ovat olleet uskomattoman moninaiset! Kun kehotietoisuuteni alkoi kasvaa tärinän kautta, lopetin päihteiden käytön ja aloin syömään intuitiivisemmin. TRE myös paljasti kehooni kohdistamani inhon, joka syntyi kun loukkaannuin ja lopetin aikanaan kilpaurheilun. Nyt kehosuhteeni on lempeämpi ja koen saavani myös täyden potentiaalini käyttöön arjessani.

 

Käytän nykyään palautumistärinää päivittäin lyhyissä pätkissä aina kun kehoni sitä pyytää.

 

Tykkään käydä säännöllisesti myös ryhmätärinöissä."

Täristely ryhmässä

TRE®:n harjoittelu ryhmässä on mielenkiintoista, sillä kohtaamme kehoinemme yhteisessä tilassa. Osa täristelijöistä kokee, että kehon liike etenee ryhmässä nopeammin kuin itsenäisesti harjoitellessa.

Järjestän pienryhmämuotoista harjoittelua noin kerran kuussa ja tarpeiden/toiveiden mukaan. Olet tervetullut ryhmään jos olet kokeillut tärinää tai tehnyt sitä jo pidemmän aikaa. 

Jos haluat tutustua menetelmään omalla porukallasi esimerkiksi työhyvinvointipäivässä – ota yhteyttä ja kerro lisää tarpeistasi.

Lisää tietoa TRE:stä

Artikkeleita, kokemuksia ja kirjoja täristelystä:

Muut palautumisen palvelut

maija-webres-bw-9943_edited.jpg

Äänimaljarentoutus

Kaipaatko hermostoa rauhoittavaa lepohetkeä?

Heräsikö kysymyksiä? Ota rohkeasti yhteyttä ja ihmetellään yhdessä!

bottom of page